KOKPIT

Aktualności

Warsztaty gastronomiczne – KUCHNIA ŻYDOWSKA

Zapraszamy na warsztaty gastronomiczne - Kuchnia Żydowska.

Zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach gastronomicznych kuchni żydowskiej „Kazimierskie smaki” prowadzone przez Roberta Sulkiewicza.

  • 19.08.2022, godz. 11:00
  • Miejsce: Wiatrakowo (Cholewianka 60, 24-120 Kazimierz Dolny)
  • Koszt warsztatów: 25 zł. Płatność gotówką w KOKPiT.

Na warsztaty obowiązują zapisy: imię i nazwisko prosimy przesyłać na adres kokpit@kokpit.com.pl

 

Kto to jest Szabas Gojka?

Czy kawior zawsze robi się z ryby?

Jak ugotować posiłek nie rozpalając ognia?

Na te i inne pytania uzyskacie odpowiedź  podczas warsztatów

pod tytułem: Kuchnia żydowska – kazimierskie smaki.

 

Zapraszamy na warsztaty kuchni żydowskiej, tak charakterystycznej dla Kazimierza Dolnego.

W okresie międzywojennym ludność żydowska stanowiła tu około 50% populacji, a zwyczaje kulinarne były widoczne w codziennym życiu  miasteczka.

Warsztaty Kuchnia żydowska – kazimierskie smaki są okazją do opowieści o żydowskich świętach i zwyczajach związanych z kuchnią Żydów aszkenazyjskich, pozwolą Państwu na przeniesienie się w czasie  i poczucie atmosfery małego, lubelskiego Sztetł…

Pod czujnym okiem prowadzącego warsztaty Roberta Hózman-Mirza-Sulkiewicza * ugotujecie Państwo obiad złożony z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Uwieńczeniem  3 godzinnych warsztatów będzie wspólny posiłek.

Po zakończonych zajęciach każdy z uczestników dostanie broszurkę z przepisami, by móc realizować swoje kulinarne pasje po powrocie do domu.

Prosimy o szybkie decyzje! Ilość uczestników jest ograniczona!

 

*Robert Hózman Mirza Sulkiewicz – restaurator, animator kultury,  kucharz, podróżnik, założyciel i właściciel nieistniejącej już „Knajpy U Fryzjera”, dyrektor siedmiu edycji Festiwalu Muzyki i Tradycji Klezmerskiej w Kazimierzu Dolnym;  przeprowadził kilkadziesiąt edycji warsztatów kulinarnych dotyczących kuchni żydowskiej, indyjskiej i polskiej; kieruje  pokazami kulinarnymi na światowych targach  ostatnio na   Africa’s Big Seven w Johanesburgu , Annapoorna World of India w Bombaju  i Sial China  w Szanghaju; wyróżniony w 2012 roku przez Starostę Puławskiego Nagrodą „Zasłużony Dla Kultury”.

 

podziel się w mediach
Skip to content